Urfa Kültürünü Anlatan Belgesel TRT Yarışmasında Finalist Oldu (videolu)

Urfa Kültürünü Anlatan Belgesel TRT Yarışmasında Finalist Oldu

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sedat Benek’in yönetmenliğini yaptığı “Bir İnsan Bir Kent” belgeseli, 11. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri “Ulusal Profesyonel Kategorisi’nde Finalist oldu. “Bir İnsan Bir Kent” belgeseli, 29 Nisan 2019’da İstanbul’da 11. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri için düzenlenecek törende “Ulusal Profesyonel Kategorisi’nde ilk üçe girmek için yarışacak.

Urfa Kültürü “Yok Olma” İle “Dejenere Olma” Riskiyle Karşı Karşıya İnsanlık tarihinde ilk medeniyetlerin ve kültürlerin hayat bulduğu Mezopotamya Coğrafyası’nın en kadim şehirlerinden birisi olan Urfa’da giderek kentleşme olgusunun geliştiğini belirten Benek, “Urfa kültürünün hayat bulduğu ‘Geleneksel Urfa Evleri’nin azalması veya giderek boşaltılmasıyla Urfa kültürü ya “yok olma riskiyle karşı karşıya” kalmakta ya da “dejenere” olmaktadır.

Dolayısıyla bu belgeselin konusu bu risklere karşı karşıya olan “Geleneksel Urfa Evleri”nde olgunlaşarak hayat bulan ve günümüze kadar gelen Urfalıların kadim gelenek ve göreneklerini özgün biçimiyle ve de doğal haliyle yaşatıldığı geleneksel bir Urfa Evi’nde yaşayan 71 yaşındaki Müzeyyen Şansal’ın gündelik yaşamı üzerinden mekân-insan ilişkisi ekseninde belgelemesini içermektedir.

Yönetmenliğini yaptığım ‘Bir İnsan Bir Kent’ belgeseli için başta kamera ve kurgu çalışmasını yapan Mustafa Uluç-Ramazan Aygat’a, belgesele konuk olan Müzzeyen Şansal’a ve emeği geçen herkese teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Harran Üniversitesi Film Atölyesinden Bir Başarı Daha

Benek, sinemadaki çalışmalarında öğrencilere deneyim kazandırmak ve kurumsal bir alt yapı oluşturmak için Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu, Radyo ve Televizyon Programcılığı bünyesinde 2016 yılında Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş’ın desteğiyle Haran Üniversitesi Film Atölyesi (HÜFA)’yı kurdu.

Bugüne kadar GAP Bölgesi’ndeki bir çok temel sosyal sorunu, kayıp ve örtük hikayeleri toplumsal gerçekçilik perspektifiyle beyaz perdeye çeken ve en son deneysel bir sinema çalışması olan “Bir İnsan Bir Kent” belgeseli ile Türkiye’nin en prestijli belgesel film festivallerinden birisinde finale kalmanın önemine dikkat çeken Benek, “Urfa’da kaybolmaya yüz tutan Geleneksel Urfa Evleri ve kültürünü ayakta tutmayı, yeni neslin hafızasında canlı tutmayı amaçladıklarını” söyledi.

Edessa TV Haber Merkezi

01 Nis 2019 - 13:34 - Eğitim

Mahreç  Edessatvhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Edessa TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Edessa TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Edessa TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Edessa TV değil haberi geçen ajanstır.