61 kadın tecavüze, 188 kadın tacize...(videolu)

Gün geçmiyor ki kadına yönelik şiddet haberini duymayalım. Türkiye’de 2019’da yaklaşık 500 kadın çeşitli nedenlerden dolayı öldürüldü. Kadına yönelik şiddet vakalarında yaşanan artış doğrudan bireyleri etkilese de yaşanan bu vaka toplumu da olumsuz yönde etkiliyor. Haber Müdürümüz Rıdvan Ortakaya ve Yönetmenimiz Vejdi Uluç, Şiddet olayının; sosyolojik, psikolojik, hukuki, dini ve toplumsal boyutunun yanı sıra sokağa yansımasını da ele alan araştırma bir haber yaptı…

61 kadın tecavüze, 188 kadın tacize...(videolu)
61 kadın tecavüze, 188 kadın tacize...(videolu)
+7
Haber albümü için resme tıklayın

Son zamanlarda kamuoyunu oldukça rahatsız eden kadına yönelik şiddet olayı, toplumu germeye devam ediyor. Daha çok gelişmemiş ülkelerde yaşanan bu hadise nedeniyle her 3 kadından biri hayatları boyunca fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kalıyor.

Kadın cinayetlerinin yüzde 38’i, eski ya da mevcut eşler tarafından işlenirken, Kadınların büyük bölümü, hangi gelir grubu, yaş ve eğitim seviyesinden olursa olsun en çok eşlerinin şiddetine maruz kalıyor. Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Biriminin (UN Women) araştırmasına göre, kadına yönelik şiddet ekonomik ve sosyal sınır tanımayarak toplumsal bir sorun olmayı sürdürüyor.

2019’un ilk 11 ayında Türkiye’de 430 kadın çeşitli nedenlerle erkekler tarafından öldürüldü. Toplumsal bir vaka haline gelen bu durum için kriz masaları oluşsa da bu verilerin istenilen seviyeye bir türlü düşmediği görülüyor.

Şanlıurfa'da 6 yıl önce 2 çocuk annesi ev hanımı Emine İşbilen, eşi tarafından psikolojik şiddete maruz bırakılıp kocası üzerine kuma getirince anoreksiya ve tiroit kanserine yakalandı.Yaşadığı o sıkıntılı süreci bizimle paylaşan Emine İşbilen, gördüğü tedavilerin yanı sıra azmi sayesinde hastalıklarını yenerek hayalini kurduğu Mali Müşavir mesleğine kavuşmanın sevincini yaşayan kadınlardan biri…

Toplumda infiale yol açan bu vakayla ilgili açıklamalarda bulunan Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Zeynep Dilek Polat; 2018’de 61 kadın tecavüze, 188 kadın tacize, 516 kadının seks işçiliğine ve 255 kadının ise cinayete kurban gittiğini ileri sürerek 2019’da da bu sayının iki katını çıktığını belirtti.

Yaşanan şiddet olaylarının psikolojik boyutuyla ilgili bilgi veren Psikolog Leyla Altundağ ise şiddetin birçok versiyonunun olduğunu ifade ederek, şiddetin bireyi doğrudan etkilediği gibi tüm aile bireylerini de etkisi altına aldığını kaydetti.

Kadına yönelik şiddet olayının insan haklarını ihlal eden bir sorun olduğunu belirten Harran Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Kaya, bu olaylar toplumda çeşitli travmalara yol açabiliyor dedi.

Şanlıurfa Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Serap Polat, kadına yönelik şiddet vakalarının arttığını ifade ederek, “Kadınlar hak arama özgürlüğünden asla vazgeçmesinler” dedi.

Mikrofon uzattığımız diğer bir isim ise Şanlıurfa İl Müftüsü Mehmet Taştan oldu. Konunun dini boyutuyla ilgili açıklamalarda bulunan Müftü Taştan, İslam dini asla şiddeti kabul etmez. Kadına şiddet aslında cahiliye çağının bir eseridir” sözlerini kaydetti.

Özel / Detay / Araştırma Haber: Vejdi Uluç - Rıdvan Ortakaya

Edessa TV Haber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Edessa TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Edessa TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Edessa TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Edessa TV değil haberi geçen ajanstır.