Bilimin doğduğu kentte Bilim Şenliği

Bilimin doğduğu kentte Bilim Şenliği

TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel Araştırmalar Kurumu) 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı kapsamında düzenlenen Bilim Şenliği, Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezinin ev sahipliğinde başladı.

Çeşitli etkinliklerle renkli görüntülerin oluşturulacağı şenlikleri 300 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Şanlıurfa Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Harran Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi, GAP Kalkınma İdaresi, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi ile sponsorların desteklediği TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliği, düzenlenen açılış töreniyle start aldı.

Piazza AVM'nin etkinlik alanında düzenlenen törene, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, GAP Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Harran Üniversitesi Rektörü Yardımcısı Prof. Dr. Ali Sarıışık, İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan, eğitimciler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Vali Abdullah Erin, şenliğin açılış töreninde yaptığı konuşmada bu yıl ikinci kez düzenlenen Bilim Şenliği'nin, çocuklarımıza yeni bir bakış açısı, yeni bir yaklaşım tarzı ve olaylara farklı bakabilme yetisi kazandıracağını söyledi.

Bilim Şenliği'nin düzenlenmesinde katkıları bulunan başta Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi'ye, GAP Kalkınma İdaresi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı yöneticilerine, Milli eğitim Müdürü Şerafettin Turan ve şenliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Vali Erin, "Şanlıurfa, ilimin, bilimin, fennin ve bu konudaki etkinliklerin ve faaliyetlerin sadece ulusal çapta değil, uluslararası alanda ses getirecek bir şekilde gerçekleştirilebileceği yegâne şehirdir. Çünkü Şanlıurfa, medeniyetin doğduğu, büyüdüğü ve yaşadığı şehirdir. Ve bizim atalarımız astronomide, fizikte, matematikte, kültürde, sanatta ve dahi birçok alanda dünya medeniyetlerinin yeşermesine ve gelişmesine vesile olacak çalışmalar ortaya koymuşlardır. Yanı başımızdaki Harran, dünyanın ilk üniversitesinin kurulduğu şehirdir. Batı medeniyetinin iyi yönlerinin çıkmasına öncülük etmiş bilim ve ilim adamlarımız, Harran'da ya eğitim gördüler ya da öğretmenlik yaptılar” dedi.

Vali Erin, o tarihten bu tarihe bir kısır döneme girildiğinin de kabul edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Bunun aşılması gerekiyor. Bunu da bir süredir devam eden eğitim sistemiyle aşamayacağımızı Cumhurbaşkanımız ve Milli Eğitim Bakanımız dahil bu işe aklı eren herkes söylüyor. İşin temelinde şu var. Vicdanı, fikri ve zihni hür birey yetiştirmezseniz, ilim ve bilim insanı yetiştiremezsiniz, bilimde, sanatta ve kültürde dünyada öncü olamazsınız. İnce insanların zihni ve fikri hür olacak” şeklinde konuştu.

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, bireylerin kimseye fikrini, zihnini ve vicdanını teslim etmemesi gerektiğini vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Pırıl pırıl gelecek vadeden çalışkan gençlerimizi geçen dönem içerisinde bir tane meczuba feda etmek zorunda kaldık. Bunun acı tecrübelerini geçmiş dönemlerde çok yaşadık. Bakınız, pırıl pırıl gelecek vadeden çalışkan gençlerimizi geçen dönem içerisinde bir tane meczuba feda etmek zorunda kaldık. Bunun muhasebesini artık yapmak gerekiyor. İnsanlarımızın, şunun bunun esiri, fikri ve zihni birilerine eslim olmuş bireyler şeklinde değil, sadece Allah'a ve borçluluk hissedecekse devlete, ailesine ve topluma karşı sorumluluk hisseden, onun bilinciyle yaşayan hür araştırmacı sorgulayan bireyler olarak yetişmesi gerekir. Önüne konan derslerin ne olduğunu anlamadan testleri çözmek zorunda bırakılan bir gençlik ve nesil, bizim geleceğimizi oluşturamaz. Türkiye'yi, dünyada öncü devlet haline getiremez. Kısır çekişmeleri ve çatışmaları bir tarafa bırakarak bu tür faaliyetleri toplunun gündemine taşıyalım."

Hedef gelecek yıl 500 bin kişiye ulaşmak

Vali Erin, geçen yılki Bilim Şenliği'nde 200 bin çocuğa ulaşılırken, bu yıl ki sayısının ise 300 bin olduğunu söyledi. Şanlıurfa'da 7'den 70'e herkesin gündeminde ilim, bilim, okuma ve araştırma olmasını istediklerini dile getiren Vali Erin, “Bu yıl, geçen yıla göre daha başarılı olacağımıza inanıyorum. Burada, geniş halk kitlelerinin ve özellikle gençlerimizin dikkatini bu alanlara yönlendirmek istiyoruz. Gelecek yıl da 300 bin değil, 500 bin kişiyi hedefleyen bir Bilim Şenliği düzenlemeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

“Bu cennet vatanımızın geleceğini gençlerimiz şekillendirecekler”

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi de Türkiye'nin en genç ilinin bilimle uğraşması halinde, geleceğe umutla bakabileceklerini söyledi. Törende bulunan gençlere, “Kıymetli gençler şunu unutmayın ecdadımız bin yıl önce bilimde dünyaya ilham olmuştu” diye seslenen Çiftçi, “Basit bir şehirde yaşamıyorsunuz. Bu şehir, her zaman ilklerin şehridir. Onun için kendinize güvenin. Anne ve babalara da şöyle bir mesajım var. Ancak özgür beyinler, özgür düşünce icatları başarabilir. Çocuklarınızın yeteneklerini, onu özgür bırakmayla geliştirebilirsiniz. Bizler güveniyor ve inanıyoruz ki, Şanlıurfamızı, bu cennet vatanımızın geleceğini onlar şekillendirecekler" dedi.

18 Eki 2018 - 15:23 Şanliurfa/ Şanliurfa- Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Edessa TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Edessa TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Edessa TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Edessa TV değil haberi geçen ajanstır.