Şanlıurfa Kent Konseyi: 19 İle Şanlıurfa'da Eklensin

Şanlıurfa Kent Konseyi: 19 İle Şanlıurfa'da Eklensin


Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre izinli kenevir yetiştiriciliğinin 19 ilde yapılabileceğinin açıklanmasının ardından Şanlıurfa Kent Konseyinden yazılı açıklama geldi.

Karara göre, Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde ve bu illerin bütün ilçelerinde kenevir yetiştiriciliği yapılabilecek. Bu İllere Şanlıurfa’nın da eklenmesi istendi.

Kenevir yetiştiriciliği için Şanlıurfa’nın uygun olduğunun altını çizen Şanlıurfa Kent Konseyi, Şanlıurfa’nın tarımına ve ekonomisine katkı sağlanacağını belirtti.

Şanlıurfa Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen başkanlığındaki Şanlıurfa Kent Konseyi Tarım ve Hayvancılık Çalışma Grubunun bu konuda hazırladığı açıklama şöyle;

“Saplarında bulunan lifler iplik, dokuma ve kumaş yapımında; hamurlu kısmı ise kâğıt yapımında kullanılan kenevir, insanlık tarihinin en eski bitkisel ham madde kaynaklarından olan tek yıllık bir bitkidir.

Kenevir; Asya kıtasındaki 8000 yıllık kazılarda bulgularına rastlanan, Türk kadim geleneklerimizde her zaman ismi geçen, Uygur Türklerinde ve Anadolu’da Kendir ismi ile anılan dişisi ve erkeği şeklinde 2 ana farklı tipi bulunan bir bitkidir. Erkek kenevirden elli bin çeşit sanayi ürünü yapılabilmektedir. Bataklık kurutmada çok etkilidir. Uluslararası piyasada petro-kimya, plastik, enerji, biyodizel, kȃğıt(Kenevir 8 kez kâğıda dönüştürülebilir, ağaç 3 kere)-karton ürünleri, tekstil sektörü, plastik ve alt sektörleri, otomotiv, gıda, tarım gibi üst ana gruplarda kullanılan, yüz milyarlarca dolar ticaret hacmi öngörülen ve her geçen gün istihsali arttırılan, geleceğin sanayi ürünlerinin yapılacağı mucize bir nebattır.

Dişi kenevir ise, başta kanser olmak üzere yüzlerce hastalığın tedavisinde kullanılan, medikal tıp alanında her geçen gün kullanımı arttırılan, seralarda özel koşullarda yetiştirilen bir bitkidir.

Dünyanın birçok ülkesinde ekimi yasak olan kenevir, aslında bir endüstriyel bitkidir. 2017’de 4 milyar doları bulan pazarının, 2025 yılında 11 milyar dolara çıkması bekleniyor. Başlıca kenevir üreticilerinin de ABD, Kanada, Çin, Hindistan, Japonya, Brezilya, Almanya, Fransa ve İngiltere olduğu görülüyor.

Dünyanın birçok ülkesi gibi Türkiye'de de kenevir üretimi yıllarca yasaktı. Bu yasak da 1940’lı yıllarda ABD tarafından Türkiye’ye dayatıldı. Bunun yanında kenevir üretimi ile sadece uyuşturucu değil; ülkeye ve insan sağlığına yararlı pek çok şey yapılabilir.

Ülkemizde ise 1980’li yıllarda 100.000 da alanda ekilen ve 15.000 ton üretim elde edilen kenevir, son yıllarda ancak bilimsel çalışmalar amacıyla ekilmektedir. İhtiyacımız olan ürün, uzun yıllardır döviz ödenerek ithal edilmiştir. Bugün dünyada 3 bin üründe kenevir kullanılıyor. Kenevir sağlık başta olmak üzere birçok alanda kendine kullanım alanı buluyor. Bu özelliği ile endüstriyel bir bitki olan kenevir, ilaç, kağıt, yakıt ve kumaş yapımında kullanılıyor. Otomotiv sektöründe de faydalanılan kenevir, petrol ve petrokimya ürünlerine önemli bir alternatif olması ile dikkat çekiyor.

Kenevir önemli bir bitkidir, öyle ki; Bir dekar kenevir tarlası, 25 dekar orman kadar oksijen üretir. Bir dekar kenevir tarlasından, dört dekar ormana yakın kağıt elde edilebilir. Kenevir’in vejetasyon döneminin dört ay olduğu ve uygun bölgelerde yılda üç ürün alınabildiği düşünüldüğünde, kenevirin önemi ortadadır. Ayrıca kenevir farmakolojik ve narkotik özellikler de taşıyor.

Kenevir yağının faydalarından bazıları şunlardır; kansere karşı korur, kalp sağlığını korur, mineral madde içerir ve hormonları dengeler. Kenevir özünün, romatizma gibi hastalıklarda spastik kasılmalarda, kronik ağrılarda ve sinir ağrılarında etkili olduğu biliniyor.

TÜİK verilerine göre, kenevirin üretim verimliliği 50 kg/dekar olduğu görülmektedir. Kenevirin Toprak İstekleri, seçici değil, derin topraklarda iyi gelişir, pH değeri 7-7,5 arasında, kireçli, gevşek ve organik madde oranı iyi olan alüviyal topraklarda iyi bir şekilde yetiştirilebilir. Bütün yazlık ekim yapılan tarla bitkilerinde olduğu gibi kenevir tarımında da tarla hazırlığında ilk yapılacak olan işlem toprağın sonbaharda derin ve tavında sürülerek bir önceki ürüne ait anız artıklarının toprağa homojen bir şekilde karıştırılmasını sağlamaktır.

Kenevirin özellikle ilk gelişme devrelerinde çapalama ve sulama gibi önemli bakım işleri gereksinimi vardır. Ekim nöbetinde iyi bir ön bitkidir. Daha çok baklagillerle ve buğdaygillerle ekim nöbetine girebilir. Kendisinden sonra gelecek kültür bitkisi için yabancı otsuz bir tarla bırakır.

Ülkemizde son çıkan yasada kenevir izni verilen 19 ile ek olarak; geniş verimli topraklara sahip Şanlıurfa’nın olması, üretimi ivmeli artırıp ekim nöbetinde önemli yer alacaktır. Bitkinin tüm ülkede uyuşturucu kapsamı çok düşük tohumluklarla ve kontrollü şekilde ekilmesi milli ekonomiye önemli bir katkı sağlayacaktır.” denildi.

Edessa TV Haber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Edessa TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Edessa TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Edessa TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Edessa TV değil haberi geçen ajanstır.