Şanlıurfa'da iyi pamuk için işbirliğine gidildi

Şanlıurfa’da bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ile çırçır işletmeleri, iyi pamuk üretiminde sürdürülebilir, çevre ve insan odaklı bir üretim modelinin uygulanması için sözleşme imzaladı.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından koordine edilen “İyi Pamuk Projesi” kapsamında, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası, Şanlıurfa Ticaret Borsası, Şanlıurfa Ziraat Odası ve İyi Pamuk sistemine kayıtlı 16 sözleşmeli çırçır fabrikası temsilcisinin katılımıyla imza töreni gerçekleştirildi.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın(UNDP) teknik desteği ve ilgili kurumların iş birliğinde yürütülen “GAP Bölgesi’nde Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayide Entegre Kaynak Verimliliği Projesi” kapsamında GAP Bölgesi için belirlenen ve rekabet üstünlüğü olan 7 stratejik tarımsal üründen birisi de Pamuk. Bu kapsamda, GAP Bölgesi’nde üretilen pamuğun dünyaca bilinen İyi Pamuk (Better Cotton) standartları çerçevesinde yetiştirilmesi, çevre üzerindeki baskının azaltılması ve çiftçilerin refah seviyesinin iyileştirilmesi hedefiyle “İyi Pamuk Projesi” hayata geçirildi.

Şanlıurfa’da, ilgili Sivil Toplum Kuruluşları ve Çırçır İşletmeleri ile imzalanan iş birliği sözleşmesi ile; GAP Bölgesi’nde pamuk üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanması, pamuğun kalite ve kantitesinin yükseltilmesi, değer zincirinin sürdürülebilir kılınması, çevresel zararın en aza indirgenip insan sağlığının ve doğanın korunması ile Bölgemiz ve ülkemizin ekonomisine katkı sağlanması hedefleniyor.

16 ADET ÇIRÇIR İŞLETMESİ BULUNUYOR

“İyi Pamuk Projesi” kapsamında Şanlıurfa İlinde İyi Pamuk(BC) sistemine kayıtlı 16 adet çırçır işletmesi bulunuyor. Bu işletmelerdeki kayıtlı pamuk üreticilerinin; İyi Pamuk (BC) kriterlerine uyularak daha sağlıklı ürün yetiştirmesi için;

Ürün koruma uygulamalarının etkilerini en aza indirgemek,

Suyu verimli kullanan ve suyun bulunabilirliğine dikkat etmek,

Toprak sağlığına önem vermek,

Doğal yaşam alanlarını ve çevreyi korumak,

Lif kalitesine özen göstermek ve korumak,

İnsana yakışır iş standartlarını uygulamak,

Etkili bir yönetim sistemi yürütmek olarak belirlenen 7 ana kritere uyularak üretim yapması amaçlanıyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ilk defa bu yıl, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı koordinasyonunda, Şanlıurfa Ticaret Borsası, Şanlıurfa Ticaret Odası, Şanlıurfa Ziraat Odası ve BC Sistemine kayıtlı 16 Çırçır işletmesi ile birlikte Şanlıurfa’da BC üretimi yapılan pamuğun, kütlü satışının konvansiyonel pamukla arasındaki fark minimum kg/0,25 TL olarak belirlenecek. Bu rakamın üst sınırı işletmelere bırakılmakla birlikte, Şanlıurfa Ticaret Borsası da 12 ay boyunca konvansiyonel pamuk fiyatı açıklarken ayrıca BC Pamuk fiyatını da açıklayarak tahtasını düzenleyecek.

Edessa TV Haber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Edessa TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Edessa TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Edessa TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Edessa TV değil haberi geçen ajanstır.