Şanlıurfa'da vaka sayısında beklenmedik artış

İl Sağlık Müdürü Erkuş açıkladı... Şanlıurfa'da vaka sayısında beklenmedik artış

Şanlıurfa'da vaka sayısında beklenmedik artış
Şanlıurfa'da vaka sayısında beklenmedik artış
+1
Haber albümü için resme tıklayın

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Doçent Doktor Emre Erkuş, Şanlıurfa’da koronavirüs salgınının belli bir sayıda artarak devam ettiğini belirtti. Müdür Erkuş, pozitif vaka artışlarının genellikle nişan, düğün, taziye ve toplu yemeklerden kaynaklandığını belirterek tedbir almanın önemine vurgu yaptı.

“Vaka sayılarımızı rakamsal olarak telaffuz edemiyoruz” diyen Doçent Dr. Erkuş, “Şanlıurfa’da alınan karantina uygulamalarının vaka sayılarının artıp artmadığına bir işaret” diyerek kentteki artışa dikkat çekti. Müdür Erkuş ayrıca ortalama 16 saatte test sonucu veren ender illerdeniz dedi.

Tüm yurtta olduğu gibi Şanlıurfa’da da koronavirüs salgını devam ediyor. Bu salgınla mücadelede aktif rol alan Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü, hastaların tedavisinin yanı sıra virüsün bulaşmaması için de yoğun bir gayret içinde.

“Haziran ayından itibaren bir artış trendimiz var”

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Doçent Doktor Emre Erkuş, Edessa Tv Haber Müdürü Rıdvan Ortakaya’nın sorularını yanıtladı. Şanlıurfa’daki vaka sayılarının giderek arttığına dikkat çeken Müdür Erkuş; “Şanlıurfa’da vaka sayılarımız belli bir düzeyde giderken özellikle normalleşmeyle birlikte haziran ayından itibaren bir artış trendimiz var. Bu artışlar çoğunlukla nişan, düğün, taziye ve toplu yemeklerden kaynaklanıyor. Ve bu artışlar belli bir sayıda devam ediyor.” Dedi.

Salgın kontrol altına alınır mı?

Şanlıurfa’daki salgının kontrol altına alınıp alınamayacağıyla ilgili de konuşan Erkuş, “Artışlar nereye kadar gidecek, nasıl olacak bunu ön göremiyoruz şuan için. Ancak vatandaşlarımızın yeni normalleşmeyle beraber kontrollü sosyal hayata geçiş ile maske, sosyal mesafe ve el dezenfeksiyonuna dikkat ederek bunlar kontrol altına alına bilecek bir durum.” sözlerini kaydetti.

Kentteki pozitif vaka artışına dikkat çekti!

En çok merak edilen konuların başında gelen ‘Şanlıurfa’da kaç pozitif vaka var?’ sorusuna yanıt veren Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Doçent Doktor Emre Erkuş, sayısal veri paylaşmadan kentteki artışa dikkat çekti.

Erkuş, “Vaka sayılarımızı rakamsal olarak telaffuz edemiyoruz ancak şunu bilmemiz gerekiyor. Vakalarla birlikte günlük karantina sayılarımızı sizde takip ediyorsunuzdur. Karantina uygulamalarının vaka sayılarının artıp artmadığına bir işaret. Bu vakaları mümkün olduğunca izole etmeye çalışıyoruz, temaslıları ayırıyoruz. Böylece artan vaka sayısının önüne geçmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Gerek duyulduğu takdirde seferber olacaklar”

Salgınla mücadelede aktif rol oynayan doktor sayılarıyla ilgili de bilgiler paylaşan Müdür Erkuş, “tüm branşlarımızın gerek duyduğu takdirde seferber olacağı şekilde hekim sayılarımız şuan için yeterli görülmekte. Tabi bu dönem yaz dönemi bu dönemde her kurumda olduğu gibi bizim kurumda da tayin dönemleri açılıyor. Bakanlık gerek gördüğü noktalara atama yapıyor. Burada ciddi anlamda aile hekimlerimiz var, sahada çalışan ekiplerimiz ve filyasyon ekibimiz var. Bundan önce yaklaşık 133 bin kişinin sağlık taramasını yaparak mevsimsel tarım işçisinin muayenesini gerçekleştirdik bu dönemde. Bu ekiplerimizin hepsi şuan filyasyonda, hastanelerimizde görev yapmakta ve hala devam etmekteler.” Sözlerini kaydetti.

“Filyasyon ekipleri dinamik bir durum. Türkiye’de çok iyi durumdayız”

“Eyyübiye, Karaköprü ve Haliliye ilçelerinde filyasyon ekip sayıları yarı yarıya azaltıldı.” İddialarıyla ilgili de konuşan Doç. Dr. Erkuş, “Filyasyon ekipleri dinamik bir durum. Bugün 3 ihtiyaç vardır, yarın 10. Bir gün bakarsınız 20 tane olur, sonrada bakarsınız 3’e düşer. Filyasyon ekiplerinin sayıları standart değildir. Bunlar ihtiyaca göre belirlenir. Bizim belli takip ettiğimiz filyasyon sürelerimizle beraber bunun takibini yapıyoruz. Çok şükür nisan ayının ortalarından beri Şanlıurfa’da filyasyon sürelerimiz 13 ve 14 saat civarında devam etmekte bu Türkiye verilerinin çok çok aşağılarında güzel bir seviyede devam ediyor. Filyasyon oranlarımız da hep yüzde 99’ün üzerlerinde devam ediyor.”dedi.

“Yurtların durumu dinamik olarak takip ediliyor”

Şanlıurfa’da hastaların tedaviden sonra yurtlarda karantina alındığını ifade eden Erkuş, yurt sayısının dinamik olarak takip edildiğini ifade etti.

Müdür Erkuş:“Pandemi başlarken her ilçemizde 2 tane milli eğitim yurdunu merkezde de Kredi Yurtlar Kurumunun yurdunu Sayın Valimiz Abdullah Erin başkanlığındaki pandemi toplantısında organize ettik. Bu yurtlara merkezde KYK’nın bir bloğunu da dahil ettik. Bu süreç dinamik olarak takip edilecek. Okulların açılmasıyla birlikte bu süreç takip ederse yeniden düşünülmesi gereken ve ona göre hazırlık yapılması gereken bir durum.” Sözlerini kaydetti.

“Yurt ve hastaneleri çok aktif kullanıyoruz”

Karantina uygulamasının vakaların yayılmaması için önemli olduğunu kaydeden Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Doçent Doktor Emre Erkuş, “Biz Şanlıurfa olarak bu işi baştan beri sıkı tutmaya çalıştık. Önce pozitif tespit ettiğimiz vakalarımızı hastaneye sonrada yurtlarımızı kullandık. Normalde diğer illerde yapılan pozitif vakanın durumu iyiyse eline ilacı verilip eve gönderiliyor. Biz vakaların yayılmaması adına yurtları ve hastaneleri çok aktif kullandık. Bizim 14 günlük bir karantina ve izolasyon uygulamamız var. Bir kısım hastamız belki bunu istemese de bu onların ve toplumun sağlığı için önemli. “ dedi.

Şanlıurfa’da koronavirüs testi yapılıyor mu?

Koronavirüs testi yapılıyor mu? Test sonuçları ne zaman çıkıyor soruna Erkuş: “Testler ilk önce Ankara ve İstanbul’da yapıldı. Vaka sayısı arttıkça testler Türkiye’de 6 tane merkeze kaydırıldı. Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş testlerini en yakın il olan Adana’ya gönderiyordu. Bu süreç daha sonra Gaziantep’e daha sonra vaka sayılarının artışıyla birlikte de test merkezi Şanlıurfa’da kuruldu. Bakanlık bu süreci aktif olarak takip etti ve yoğunluğa göre davrandı. Bizim şuan aktif olarak 3 cihazla yürüttüğümüz bir sürecimiz var. 7/24 bu cihazlarla çalışılıyor. ”

“Yaklaşık 16 saatte test sonucu veriyoruz”

“Şırnak ve Mardin testleri de Şanlıurfa’ya getiriliyor. Hem onların hem de kendi testimizi çalışıyoruz. Türkiye ortalamasının gerçekten altında bir süreyle test sonuçlarını bildiriyoruz. Ortalama 16/17 saatte sonuç verebiliyoruz. Normal vakaların dışında bu hafta sonu yaklaşık askere gidecek 3 bin gencimize test yaptık. Bununla birlikte cezaevine girişi çıkışlarda test, askerlere tarama ve yine yurtdışından gelenlere de isteği doğrultusunda ücretli test uyguluyoruz. Bu süreçle birlikte bazen sistem bakımları nedeniyle sonuçlar ekranlara yansımaya bilir. Biz sonuçları görüp hastalara iletiyoruz” açıklamasında bulundu.

“Maske, sosyal mesafe ve el dezenfeksiyonu şart”

Esnaf ve vatandaşın kurallara uyması gerektiğini belirten Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Doçent Doktor Emre Erkuş, kurallara uymanın önemine bir kez daha vurgu yaptı.

Erkuş: “Bu süreç yeni normalleşme süreci. Biz ciddi kısıtlamaların olduğu esnaflarımızın dükkânlarının kapalı olduğu maddi olarak da ciddi kısıntılar çektiğimiz bir süreci yaşadık. Bu yeni dönemde bakanlığımızın rehberleri doğrultusunda iş yerlerimizi açmak için bir fırsat doğdu. Belirlenen şartlar doğrultusunda iş yerlerinin açıldı. Burada esnafa ve vatandaşların kurallara uymasını istiyoruz. Bu yeni dönemde hayatımızın bir parçası olan olmazsa olmazımız olan maske, sosyal mesafe ve el dezenfeksiyonu. Bunu yapmazsak bu vakaların artışına kesinlikle engel olamayız. Şunu açık ve net söylemek gerekiyor ki bu virüs bize en çok sevdiklerimizden anne, babamız, kardeşlerimizden bulaşır. Bunu başka yerden aramamıza gerek yok. Bizler sevdiklerimizle bir araya gelince sosyal mesafeyi, maskeyi bırakıyoruz. Buna en yakın örnek bir ilçemizde yaşandı. İstanbul’dan taziyeye gelen bir kişi virüsü 190 kişiye bulaştırdı. Bu nedenle maske ve sosyal mesafe çok önemli. Bunu daima korumamız gerekiyor.” Dedi.

Erkuş: Randevusuz hasta kabul etmiyoruz

Koronavirüs salgınından dolayı hastanelerde randevu sistemi başlatıldığını kaydeden Müdür Erkuş: “Hastanelerimizde kesinlikle randevusuz hasta kabul etmiyoruz. Vatandaşlarımızın bunu bilmesi gerekiyor. Hastaneye geldiklerinde de kesinlikle sosyal mesafe ve maskeye dikkat edilmesi gerekiyor. Hastalık kapmamak için hastanede geçirdiğimiz süreyi en aza tutmalıyız. Aksi takdirde hastanede kaptığımız virüsü başkasına da bulaştırırız. Bu nedenle gerekli hassasiyeti göstermeliyiz.” Sözlerini kaydetti.

Haber: Rıdvan ORTAKAYA

Edessa TV Haber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Edessa TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Edessa TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Edessa TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Edessa TV değil haberi geçen ajanstır.