Şanlıurfa’nın mevsimlik öğrencileri…! (Özel Haber/ Detay Haber / Videolu)

Şanlıurfa’nın mevsimlik öğrencileri…!

Şanlıurfa’nın mevsimlik öğrencileri…! (Özel Haber/ Detay Haber / Videolu)
Şanlıurfa’nın mevsimlik öğrencileri…! (Özel Haber/ Detay Haber / Videolu)
+5
Haber albümü için resme tıklayın

Şanlıurfa’da sayıları 10 binleri bulan aileler mevsimlik işçi olarak başka şehirlere çalışmaya gidiyor. Aile geçimine katkıda bulunmak üzere Türkiye’nin farklı illerine dağılan tarım işçileri, göçmen kuşları gibi bulunduğu şehirden göç ediyor.

7 bölgede yılın ortalama 6 ayını geçiren işçiler, türlü türlü sıkıntılarla karşılaşıyor. Türkiye’de ciddi bir sorun haline gelen bu göç, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu’nun kurulmasına neden oldu. Kurulan bu komisyon sayesinde temel haklar noktasında olumlu gelişmeler yaşandıysa da işçilerin yaşadığı sorunlar çeşitli nedenlerden dolayı kalıcı bir çözüme kavuşmadığı görülüyor.

YILIN ORTALAMA 4 AYI EĞİTİMDEN GERİ KALIYORLAR

Bu zorlu göçten en fazla nasibini alanlar ise çocuklar oldu. Aileleriyle birlikte bu meşakkatli göçe dahil olmak zorunda kalan öğrenciler, yılın ortalama 4 ayı eğitiminden geri kalıyor.

RESMİ KAYNAKLAR: 15 BİN 163 ÖĞRENCİ GİDİYOR

Resmi kaynaklar Şanlıurfa’dan 7 bölgenin 72 iline 15 bin 136 öğrencinin mevsimlik işçi olarak gittiğini açıklarken eğitim sendikaları ise öğrenci sayısının 100 bin civarında olduğunu belirtiyor. Hal böyle olunca Şanlıurfa’daki eğitimin kalitesi de ortalamanın altına düşüyor.

“100 BİN ÖĞRENCİ BU GÖÇTEN ETKİLENİYOR”

Eğitim Bir Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, Şanlıurfa’daki eğitim sorunlarının başlıcalarından birinin mevsimlik işçilerin çocuklarının olduğunu belirterek 100 bin öğrencinin bu göçten etkilendiğini belirtti.

“1 MİLYONA YAKIN İŞÇİ SORUNUYLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Türk Eğitim Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Hikmet Karakuş ise Suriyeli misafirlerle birlikte Şanlıurfa’da 1 Milyon’a yakın mevsimlik işçi sorunuyla karşı karşıyayız dedi.

“BU SORUN GİDEREK BÜYÜYOR”

Eğitim Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İsmail Tutal da, bu göçün uzun yılların birikimi olduğunu kaydederek “bu sorun giderek büyüyor” ifadelerini kullandı.

“BİRÇOK SORUN İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Mikrofon uzattığımız Şanlıurfa Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği Başkanı Suphi Curun ise; konaklama, ulaşım, çalışma koşulları gibi birçok sorun ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

“EYYÜBİYE’DE 30 BİN ÖĞRENCİ EĞİTİMDEN GERİ KALDI”

Curun, Özellikle öğrencilerin Nisan ayından sonra okula ara verdiğini ve bu nedenle sadece Eyyübiye’de 30 bin öğrencinin eğitimden mahrum kaldığını ifade etti.

“ANNELERE MAAŞ BAĞLANMASI LAZIM”

Yetkililere seslenen Başkan Curun, çocukların eğitime devam etmesi için ailelere yılın belirli ayı maaş bağlanması gerektiğini kaydetti.

“ÇOCUKLARIMIZ TEMEL HAKTAN MAHRUM KALIYOR”

Mevsimlik işçiler ise 5’inci aydan sonra başka şehirlere göç ettiklerini kaydederek çocukların eğitimden kendilerinin ise temel birçok haktan mahrum kaldığını ileri sürüyor.

“15 BİN ÖĞRENCİ 72 İLE GİDİYOR”

Şanlıurfa’nın eğitim kalitesini doğrudan etkileyen bu göç ile ilgili resmi bir açıklama geldi. Konuyla ilgili görüştüğümüz Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Yapıcıer, “Türkiye’de en çok göç gönderen iliz. Dolayısıyla bu işin takibi için bize büyük görevler düşüyor. Şanlıurfa’dan 15 bin 136 öğrencimiz Türkiye’de 72 ile gittiğini tespit ettik. Biz bu tespit ettiğimiz öğrencileri gittikleri illere bildiriyoruz.” Dedi.

“EĞİTİME KATILIMLARINI YÜZDE 43 SAĞLADIK”

Müdürü Yapıcıer, “Modül sistemi üzerinden kayıtları alınıyor. Bu sistem sayesinde yaklaşık 6 bin öğrencinin eğitimine devam etmesini sağladık. Son süreçle bilirlikte öğrencilerin gittiği yerde eğitim devamını yüzde 43’e çıkardık.” İfadelerini kullandı.

“İŞÇİLERİN YÜZDE 40’I ŞANLIURFA’DAN GİDİYOR”

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şevket Ökten ise konunun toplumsal boyutuyla ilgili bilgi vererek Türkiye’nin her tarafına dağılan işçilerin yüzde 40’ının Şanlıurfa’dan gittiğini belirterek işçilerin çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldığını aktardı.

“TOPLUMU OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Prof. Dr. Ökten, “yaşanan bu olay uzun vadede, gelecek beklentisi olmayan bir kuşak olarak bize geri dönüyor” dedi.

Detay Haber: Vejdi Uluç – Rıdvan Ortakaya

03 Ara 2019 - 10:42 Şanliurfa/ Şanliurfa- Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Edessa TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Edessa TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Edessa TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Edessa TV değil haberi geçen ajanstır.