Siverek'te zor şartlar altında yaşayan Ayaz, yardım bekliyor

.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yıllardır bıçak bileme işi yapan ancak sağlık durumu nedeniyle artık çalışamayan Mehmet Ayaz, yetkililerden yardım bekliyor.

Küçük yaşta öksüz ve yetim kalan, hiçbir yakını ve geliri bulunmayan Ayaz zor şartlarda yaşamaya çalışıyor.

Batman doğumlu 57 yaşındaki Mehmet Ayaz, küçük yaşta anne ve babasını kazada kaybederek yetim ve öksüz kaldı. Yakınlarından destek göremeyen ve sokakta kalan Ayaz, bıçak bileme işi yaparak bugüne kadar geldi. 30 yıldır 27 kilo ağırlığındaki bileme aletleriyle sokak sokak gezerek çalışan Ayaz, sağlık durumu nedeniyle artık çalışamaz durumda. Hiç evlenmeyen ve artık çalışamayan Ayaz, yetkililerden ve yardımseverlerden destek bekliyor.

1966 yılında kazada anne ve babasını kaybettiğini ve o günden bu yana zor şartlarda yaşamak zorunda kaldığını belirten Ayaz, “Küçüklüğümden bu yana akrabalarım bana sahip çıkmadı, ben de geçimimi değişik yollarla temin etmeye çalıştım, en son 1997 yılında Siverek’e geldim ve burada yaşamaya başladım. O günden bu güne çarkımla bıçak biliyorum, geçimim bununla oluyor. Bir düzenli maaşım, gelirim yok, kiracıyım, kiralık evlerde kalıyorum. Çok şükür bugüne kadar tüm zorluklara rağmen hayatta kaldım, akşam bir lokma ekmek bulduğumda şükrediyorum” dedi.

"Siverek Belediyesine başvurdum, beni çöpe yollamak istediler"

Çaldığı bütün kapıların yüzüne kapandığını söyleyen Ayaz, "Artık bu işi yapamaz durumdayım, çark aleti 27 kilo, bunu kaldıracak ve dolaştıracak gücüm yok. Ben de bana bir iş vermeleri ve helal yoldan rızkımı elde etmek için Siverek Belediyesine müracaat ettim, dedim bana bir yerde bekçilik olsun veya bunun gibi bir iş verin, bana dedikleri seni çöpe yollarız, ben de gitmek isterdim ama çöp toplamaya, dökmeye gücüm yok, vücudum bunu kaldıramıyor artık. 57 yaşındayım, rahatsızım, sağ kolumda aşırı titreme var, ben artık ağır işleri yapamam ama bir bekçilik olsa seve seve yapar ve işimi en iyi şekilde de yaparım” dedi

Bıçak bileme işinin tamamen bittiğini ve kurbandan kurbana bu işin olduğunu söyleyen Mehmet Ayaz, “Ben bu halimle sokak sokak geziyorum, her gün bir mahalledeyim, mecburum çalışmaya, bekarım bu güne kadar imkansızlıklardan dolayı evlenemedim. Bir gücüm maaşım yok ki evleneyim. Her bıçağı 1 TL’ye keskinleştiriyorum, günde 10 bıçak bilesem 10 TL ediyor, bununla ne yapabilirim? Bir ekmek parasıdır ve kimseye muhtaç olmuyorum o kadar” şeklinde konuştu

Röportaj sırasında dayanamayıp ağlayan yaşlı adamı çevredeki vatandaşlar sakinleştirmeye çalıştı.

Yetkililere seslenen mahalle esnaflarından Cuma Yarıcı, “Mehmet dayı evlenmediği için kendisine ilerde bakabilecek çocukları olmadı. Bunun sahibi devlet büyükleridir, belediyelerdir, kaymakamlıklardır. Bir esnaf olarak bu dayımızın durumunu her gün görüyorum, daima rezildir. Artık eski mesleği de öldü, eskiden bir insan bir bıçağı beş yıl kullanırdı, şu an artık her yerde bıçak var ve bu meslek öldü. Mehmet dayı elinden sakat, sürekli eli titriyor, zaten kullandığı alette 27 kilo ağırlığında, yani bu şartlarda ne olacak. Hep birlikte ne gerekiyorsa Mehmet dayı için bir şeyler yapmalıyız. Evlendirelim, evi barkı olsun, sabit gelirli bir işi olsun. Herkes bu adamın acısını duysun ve destek olsun” diye konuştu

Edessa TV Haber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Edessa TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Edessa TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Edessa TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Edessa TV değil haberi geçen ajanstır.