Toprağımız yok oluyor... (videolu)

GAP’ın Başkenti Şanlıurfa’nın verimli toprakları tehlike sinyalleri çalıyor. Bilinçsiz toprak kullanımı, erozyon, çoraklaşma ve bazı yanlış tarım politikaları toprağın yok olmasına neden oluyor… Bu sorunlara bir de tarim arazilerinin üzerinde yapılan betonlaşma eklenince sonuç ürpertici oluyor… Uzmanlar böyle giderse Şanlıurfa’da tarımın yok olmasından endişe ediyor.

Toprağımız yok oluyor... (videolu)
Toprağımız yok oluyor... (videolu)
+3
Haber albümü için resme tıklayın

Türkiye’nin tarımına büyük katkı sunan Şanlıurfa’nın verimli toprakları tehlikeyle karşı karşıya.1 santimetre kalınlığındaki bir toprak tabakasının ortalama olarak 100 ile 1000 yıl arasında oluşması tehlike sinyallerini yükseltiyor. Bilinçsiz toprak kullanımı, erozyon, çoraklaşma ve bazı yanlış tarım politikaları GAP’ın başkenti Şanlıurfa’da toprağın yok olmasına neden oluyor.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, iyi tarım toprakları ve iyi su kaynakları olmazsa GAP’ın hiçbir anlamının olmadığını kaydetti.

Bölgenin her ne kadar tarım ve toprak potansiyeli yüksek ise de bazı hataların yapıldığını belirten Prof. Dr. Çullu, “toprağımız erozyona uğruyor” dedi.

Milyonlarca ton toprak ve gübrenin yüzey sulama sonucu akıp gittiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Çullu, “Toprağın Gücü Zayıflıyor” ifadelerini kullandı. Çoraklaşmaya da dikkat çeken Dr. Çullu, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde çiftçilerin tarlalarda 2 kat su kullandığını ifade ederek, aşırı su kullanımının zararlı olduğunu belirtti.

Yapılan bilimsel çalışmalarla gece sulamasını önerdiklerini kaydeden Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, gündüz buharlaşma olduğundan dolayı bitkilerin verimli su alamadığını belirtti. Gece sulamasıyla daha az su tüketildiğini belirten Prof. Dr. Çullu, böyle sulama yapılırsa enerji için su kalmayacak bu nedenle “Etkin Su Planı Şart” dedi.

Toprağın önemiyle ilgili bir açıklama da Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen’den geldi. Prof. Dr. Öztürkmen, “biz topraklarımızı kaybedersek tarımı kaybetmiş oluruz ve ilimizin hiçbir değeri olmayacak” dedi.

Rüzgar erozyonuna da vurgu yapan Öztürkmen, tarım arazilerinin boş bırakılmasının rüzgar erezyonlarına neden olduğunu ve erozyonla toprağın gittiğini belirtti.Şanlıurfa’nın adeta kanayan yarası haline gelen tarım arazileri üzerindeki betonlaşmaya da dikkat çeken Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, “İlimizde betonlaşma son sürat devam etmektedir” dedi.

Harran Ovası’nda 60 bin dekar arazinin tarımsal yapıdan çıkıp betonlaşma dönüştüğünü belirten Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, “bu bizim geleceğe olan mirasımıza ihanetimizdir” sözlerini ekledi.

HABER: Hasan SAVAŞ - Rıdvan ORTAKAYA

Edessa TV Haber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Edessa TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Edessa TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Edessa TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Edessa TV değil haberi geçen ajanstır.