Atatürk Barajı’ndan-Mardin’e uzanan hayat pınarı

Şanlıurfa DSİ 15. Bölge Müdürlüğü tarafından yapımı sürdürülen Mardin-Ceylanpınar Ovaları Sulamaları 3. Kısım Şebeke Yapım İşi inşaatında çalışmalar tam hız sürüyor.

DSİ, Şanlıurfa’ya yaptığı yatırımlarla mümbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor.

Bu kapsamda yapımı sürdürülen Mardin Ceylanpınar Ovaları Sulamaları 3. Kısım Şebeke Yapım İşi MC3 Sulama Şebekesi İnşaatında çalışmalar tam hız devam ediyor.

Proje de Mardin’in Derik ve Kızıltepe ilçelerine bağlı ve cazibeyle sulanacak olan 163 330 dkarlık zirai arazilerin Mardin-Ceylanpınar ana kanalaının son kısımlarında yer alan sulama prizlerlerinden alınacak lan su zirai arazilere ulaştırılarak bu arazilerin sulanması ve yörenin enerji problemine katkı da bulunması amaçlanıyor.

Şebeke inşaatının tamamlanmasıyla birlikte halen yer altı suyu ile yapılan sulama sona erecek ve yıllardır bölgenin en büyük problemi olan enerji sorununun çözümünde büyük bir mesafe alınmış olacak.

Yörede bereketi arttıracak proje, köyden kente göçün de önüne geçecek. 2024 yılına kadar tamamlanması beklenen projeden Mardin’in Derik ve Kızıltepe ilçelerine bağlı; Tepecik, Kovalı, Atlı, Kanatlı, Kutluca, Alanlı, Konak, Denktaş, Ahmetli, Yazıcık, Beşbudak, Başaran, Kartallı, Bağrıbütün, Yıldızlı, Aşağımenteşe, Yukarımenteşe, Akbaş, Diktepe, Leventler, Çatalca, Karaca, Gündoğdu ve Dedeköy yerleşim yerleri faydalanacak. 2020 yılında ise projede 25.000 dekar şebeke inşaatı tamamlanarak kısmi kabül amaçlı su verilmesi hedefleniyor.

Projenin tamamlanmasıyla halen tarımda kullanılan yeraltı suyu yerine Atatürk Baraj gölünden alınan ve Mardin Ceylanpınar ana kanalı vasıtasıyla iletilecek olan su kullanılacak. Bu şekilde tarımda enerji sorunu da giderilecek. “Mardin Ceylanpınar Ovaları Sulamaları 3. Kısım Şebeke Yapım İşi” nin tamamlanması yaklaşık 16.000 kişiye iş imkanı olacak hem de yıllık 112.480.000 Net Gelir artışı sağlanacak.

Edessa TV Haber Merkezi

05 Ağu 2020 - 11:35 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Edessa TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Edessa TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Edessa TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Edessa TV değil haberi geçen ajanstır.